Dikiş Hikayem

Bu konuyla ilgili çok soru gelince, yorumlara cevap yerine bir yazıda cevap vereyim dedim.

Dikiş hikayemde ilk olarak annemi anlatmam gerek. Annem kendi gelinliğini halasıyla beraber dikmiş bir kişi. Benim çocukluğum boyunca her doğumgünüm ve her yılbaşında yeni bir elbisem oldu. Bunları ya annem örmüştü ya da dikmişti. Benim dikiş hikayem ise tahmin edeceğiniz gibi Barbie bebekle oynama dönemime kadar gidiyor. Bu dönemde annemin arta kalan kumaşlarından bebeklere çeşitli kreasyonlar yapardım, genelde abiyeler :)) Annem bana sadece elde dikiş dikmeyi öğretmişri, onun dikiş makinesine dokunmam yasaktı çocukken. Büyüyünce de ben “yapamam” diye hiç ellemedim.

Lise dönemlerimde dikişle ilgili birşeyler yapmaya başladım, tabi elle. Ufak çantalar, kıyafetleri bozup başka şeylere dönüştürmeler, eklemeler. Bu üniversitede de devam etti. Bu sefer istediğim kıyafetleri anneme diktiriyordum. Burda dergilerinden model bulup değiştiriyordum. Bu sırada kalıpları öğrendim biraz, değiştirmeyi küçültmeyi büyütmeyi. Sonra çalışmaya başladım, işten eve geldiğimde yapacak birşeyler ararken dikiş diksem diye düşündüm. Yine annemin makinesine dokunamadım ama.

Sonra bu yazımda bahsettiğim makinemi aldım. Eve getirdiğim gün annemi oturttum yanıma makineyi çözdüm. Bundan sonraki bir-iki hafta sadece düzgün dikiş dikmeye çalıştım. Hatta çok zor geldi, “yapamayacağım herhalde” dedim. Sonra sonra birşeyler diktim. Kimileri güzel oldu, bazılarını çöpe attım. Şu an orta seviyedeyim herhalde: etek, elbise çok rahat dikiyorum. Pantolon veya manto gibi şeyleri henüz denemedim. (Artık onları da dikebiliyorum.)

Diyeceğim şu ki, ben şanslıydım çünkü küçüklükten beri dikişle, kumaşla haşır neşirdim. Ama ilk başta ben de zorlandım. Sonra tekniğini öğrendikçe daha iyiye gitti.

14 Yorum to “Dikiş Hikayem”

  1. İyi günler ben gümrük genelgesi ile yurtdışından alışveriş yasağı ile ilgili iptal çalışmalarında yer alan bir görevliyim.Genelgenin iptali için görevli bir avukat bulundu ancak konuyu birçok kişi bilmiyor bu nedenle bizler facebook grubumuzun yanı sıra birde blog sitesi kurduk.Bu yasağı aşmamız için daha çok kitleye ulaşmalıyız lütfen linkimizi sayfanızda duyurun
    Teşekkürler.
    blog linkimiz;www.onlinealisverisyasagi.info

  2. sıkı takipçilerinden biriyim

  3. bende başlıyorum bakalım, umarım başarırım:))

  4. bende bu sıralar elbise dikmeye çok meraklandım,pazardan çok ucuza parça kumaşlar alıyorum kendimce denemeler yapıyorm sizlerden bana yardımetmenizi bekliyorum:))))

  5. Merhaba.Adım Bahar.Ben de kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışan dikişe hevesli bir ev hanımıyım.Sizi yeni keşfetmekten dolayı da çok mutluyum.Sizi sık sık ziyaret ederim artık.Sıkılmazsınız değil mi?
    Yaptığınız sandalye adaptörünü bir alışveriş sitesinde görüp ben de yapmayı bir deneyeyim diye düşünürken sizin bloğunuzla karşılaşmak güzel oldu.Ben de yeğenime yapacağım(arada kopya çekerim).
    Görüşmek dileğiyle…

  6. MERHABA .Ben eski tarihli burda dergilerini ararken bu siteyi ve yorumları gördüm.Hanımların dikişe olan merakları çok hoşuma gitti.Bir çoğu gibi benimde dikiş merakım çocukluktan başladı.Halan bu işi öğretmen olarak sizler gibi öğrenme istekli olan öğrencilerime öğreterek yapıyorum.Sizlerede başarılar diliyorum.Eski tarihli burda dergileri satan yer ve kişileri biliyorsanız benimle paylaşmanızdan memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler.

    • Kadıköy’ deki antikacıların oralarda vardı bir ara ama hala var mıdır bilmiyorum. Karşı tarafta da Bakırköy’ de Gençler Cad. nin oradaki köprünün üzerinden almıştım çok önce.

  7. Merhaba, dikiş hikayeniz çok tanıdık geldik. Ben de annemin bize bayramlarda diktiği ve ördüğü kıyafetlerle büyüdüm. Ortaokul yıllarımda bebeklerime diktiğim kıyafetler ile dikiş dikmeyi sevdim. Büyüyünce stilist olmayı arzu ederken aile baskısı ile sağlık alanına yöneldim. Pratik olarak dikiş dikmeyi seviyorum. Makinada dikiş dikmeyi sevmezdim. Ama pratik olarak kalıp çıkarıp elde dikiş dikerdim. 2 sene önce annemin bana 2. elden aldığı karakafa makina ile mutfak önlükleri ve çocuklarıma kıyafet dikmeye başladım.
    http://lezzetlimutfak.blogcu.com/hobi
    http://ayseselin.blogcu.com/hobi
    Bu zevkimi gören eşim de bir sene önce Singer dikiş makinası aldı. Şimdi daha rahat dikebiliyorum. Sizin blogunuzu ve yaptığınız pratik dikişleri görünce tekrar aşkım alevlendi. Acaba ne diksem diye var olan kumaşlarımı kurcalayıp duruyorum:=))
    Verdiğiniz pratik bilgiler için teşekkürler.Ellerinize sağlık….

  8. aslında sıkı bir takipçinizim, 10 yıl önce kurslara gitmeye başladım can sıkıntısından. Sonunda bir gün tesadüfen dikiş kursuna başladım. Aslında her şeyden çok çabuk sıkılan biriyim bu dikiş işinden de çabucak sıkılacağımı düşünmüştüm. Ancak farkettim ki ruhumun diğer yarısını bulmuşum. Kumaş mağazalarına girince mabede girmiş gibi hissediyorum kendimi :) tezgahtar başka bir şey lazım mı diye sorunca “tüm mağaza” lütfen diyesim geliyor. sonunda bu iş benim için bir hobi olmaktan çıktı. Bu da benim dikiş hikayem şu an ev tekstili, küçük kızıma kıyafet dikimi ve ufak tefek tasarımlarla halk eğitim kurslarında usta öğretici olmaya hazırlanıyorum. Paylaşımlarınızı çok beğeni ve takdirle takip ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.

  9. merhabalar çok hoş paylaşımlar yapmışsınız ben de annemin makinasına oturamadım zamanında ama şimdi bir tane almaya kara verdim. siz makinanızdan memnun musunuz? markasını merak ettim sizce hangi marka almalıyım ? cevaplarsanız çok sevinirim

    • Benimki singer mars218 ama şu an üretilmiyor. Yine de Singer’ i öneririm, fiyatı uygun, servisi ve parçası bol.

  10. singer artık çinde üretiliyor güvenemiyoruz diyorlar

  11. Sevgili Reyhan Buyukakın,

    Kadıkoy Çiya’nin hemen öncesindeki kücük sokakta bir sahafçı var (Çiya Mudurdar sokaktan gelirken solunuzda kalacak sekilde). Buradan Burda’nın eski sayılarını yepyeni sekilde satın alabilirsiniz. Ben gecen hafta Mayıs 2011 sayısının hic acilmamis bir kopyasını aldım, fiyatı 3.50.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: